A- A A+

W piątek w Ośrodku Kultury w Połomi warsztaty pieczenia święcelnika

Jedliście już to nietypowe ciasto drożdżowe z nadzieniem z wędlin? W Połomi w gminie Mszana bez święcelnika nie wyobrażają sobie wielkanocnego śniadania.

Tradycja pieczenia święcelników sięga tu XIII wieku. Jak je przygotować, można będzie zobaczyć 16 marca w Ośrodku Kultury w Połomi, gdzie o godz. 10.00 ruszają Wasztaty Pieczenia Połomskiego Święcelnika.


Święcelnik to ciasto półsłodkie, drożdżowe, faszerowane wędlinami, najlepiej własnego wyrobu, takimi jak boczek, wędzonka i kiełbasa. A robi się go dosyć prosto. Potrzeba kilograma mąki pszennej, 4 jajek, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 10 dag cukru, szczypty soli i 20 dag masła lub margaryna. Na farsz przyda się pokrojona kiełbasa, boczek wędzony, baleron i szynka.


Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta drożdżowego dzielimy je na dwie części, jedną wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, na środek kładziemy przygotowane wędliny i zawijamy w roladę. Tak zwinięte ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, zaś górną powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) i pieczemy ok. 45 minut. Podajemy dobrze wystudzone.


Połomski kulinarny rarytas będzie nagrodą w biegu, organizowanym w sobotę, 17 marca br. w Połomi. Organizatorem "I Biegu po Święcelnik Wójta Gminy Mszana" jest Gminny Ośrodek Sportu.


Przedsiębiorcza Mszana

cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification online

Facebook

CookiesAccept

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Gminy partnerskie